Как въздейства музиката върху мозъка на човек

силата на музикатаМузиката – тя е като универсален език, чрез който се предават емоции и чувства. Невролози откриват, че музикалното обучение увеличава обема на мозъка и укрепва комуникацията между мозъчните области.

Упражненията с музикален инструмент променят функциите на мозъка.

Свиренето на музикален инструмент – китара, пиано или други променя начина, по който мозъкът ни възприема широк спектър от сензорна информация, особено за тези, които са започнали преди 8 годишна възраст.

Как въздейства музиката на децата

От най-ранна възраст децата разбират и оформят света около себе си по време на техните игри и занимания. Същността на играта при малките деца обикновено се състои от обектите на околната среда и от преживяванията на които са изложени.

Изследване, направено с група деца, които в продължение на часове са слушали музика на Моцарт, показва доста висок резултати при IQ- теста. Смята се, че слушането на Моцарт ни прави по-интелигентни, а представете си, ако изпълняваме някое от неговите произведения.

Посещенията на уроци по музикален инструмент – класическа китара или пиано, предават на детето много нови възприятия, развиват отделните части на мозъка и допринасят за това то да разбира музиката, ритъма и ефекта от всичко това.

Изучаването на даден инструмент провокира търпението и упоритостта в децата, които са много важни за бъдещето им съществуване и справяне с житейските проблеми.