Миглена Маркова ФлейтаМиглена Маркова е родена в гр. София в семейство на музиканти. Музикалното и развитие започва в НМУ „Л. Пипков” в класа по флейта на Явор Желев, а по-късно и в класа на Кремена Ачева. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Към момента е студентка в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.

По време на обучението си е свирила като флейтист и пиколист във всички оркестри на НМУ, като Младежка филхармония „София”, Юношески симфоничен оркестър към НМУ и Духов оркестър към НМУ, както и във филхармония „Пионер” и „Балкански младежки симфоничен оркестър”. Изучавала е Методика на обучението по дървени духови инструменти при проф. д-р Сава Димитров.

Вземала е активно участие в майсторските класове на проф. Андраш Адорян, проф. Георги Спасов и проф. Ейда Джоунс.

Заедно със сестра си Диана образуват флейтово дуо „Маркови”, което спечели Гран при на конкурс „Гласовете ви чуваме” – Равда, 2016 г., Втора награда на конкурс „Надежди, таланти, майстори” – Добрич, 2016 г., Трета награда на Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник, 2017 г. Били са солисти на AGBU SOFIA CHAMBER ORCHESTRA с диригент Бедрос Папазян и Симфониета „София” с диригент Свилен Симеонов.

Лауреат е на Първа награда на конкурс „Гласовете ви чуваме” – Равда, 2016 г., Специална награда на Национелен конкурс „Светослав Обретенов” – Провадия, 2016 г., Специална награда на Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник, 2017 г.

Миглена Маркова има и множество солови и камерни изяви на регионално и международно ниво.

“За мен мисията на преподавателя по музикален инструмент, работещ с начинаещи е преди всичко да отвори вратата на детето към един свят, изпълнен с красота, изящество и любов към изкуството. Точно такъв е света на музиката!”

Преподавателка по флейта в Сити Мюзик Скуул на деца, младежи, студенти и възрастни, който искат с удоволствие да изучават този инструмент.

 

City Music School 

e-mail: citymusic.school.bg@gmail.com

тел: 0876 55 99 65